Voedingsadvies

Wanneer men opmerkt dat het gewicht van de zorgvrager systematisch meer daalt, zal de diëtist(e) bij de zorgvrager langs gaan. Via een voedingsanamnese zal nagegaan worden of er voldoende voedingsstoffen worden ingenomen. Is dit niet het geval zal er individueel een voedingsadvies opgesteld worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de individuele noden en behoeften van de zorgvrager (Beijer, Doornink en Vogel, 2014).

Bij voedingsadvies is het belangrijk welk doel de hulpverlening wil bereiken:
- Handhaven van de voedingstoestand
- Verbeteren van de voedingstoestand
- Niet onnodig laten verslechteren van de voedingstoestand
- Loslaten van de voedingstoestand (Beijer, Doornink en Vogel, 2014)

 

Energie- en eiwitrijke voeding
Het is belangrijk dat er voldoende energie- en eiwitrijke voeding zal opgenomen worden.

Energie is nodig om dagelijkse inspanningen te kunnen leveren, zoals bewegen, spreken, maar ook ademhalen en het kloppen van ons hart.
Dit zal uitgedrukt worden in kilocalorieën (kcal) of kiloJoules (kJ). De hoeveelheid energie is afhankelijk van een aantal factoren zoals lengte, leeftijd, geslacht, activiteit en gezondheidstoestand/ziekteproces.
Wanneer er een ziekteproces speelt, zal de gebruikelijke voeding vermoedelijk onvoldoende zijn. Er zal meer moeten gegeten en gedronken worden dan dat men gewoon is.
Dit kan op een eenvoudige manier gecontroleerd worden. De zorgvrager dient 1x/week gewogen te worden, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip en met ongeveer dezelfde kledij aan. Blijft het gewicht gelijk, dan is er een voldoende inname van energie.
Cave: zorgvragers met ascitesvocht, oedemen, … (Vogel et al., 2012).

Eiwitten uit de voeding zijn nodig voor de opbouw en instandhouding van spieren, bloed en herstel tijdens een ziekteproces. Bij ziekte zijn eiwitten dus een zeer belangrijke bron van voedingsstoffen voor herstel. Tijdens een oncologisch proces heeft het lichaam veel meer nood aan eiwitten.
Eiwitten zijn vooral terug te vinden in vlees, vis, kip, vleesvervangers, ei, zuivelproducten (melk, chocolademelk, yoghurtdrank, karnemelk, vla, yoghurt en kwark) en peulvruchten (bruine bonen, erwten en linzen) (Vogel et al., 2012).

Indien via de maaltijden onvoldoende energie en eiwitten worden opgenomen, kan er bijvoeding geïntroduceerd worden. Deze bijvoeding kan zowel in drink- als lepelvoeding gegeven worden. Dit zijn geen maaltijdvervangers, maar worden als supplement bovenop de gewone maaltijd gezien (Vogel et al., 2012).

 

Nutricia bijvoeding

Nutricia heeft een speciale lijn op de markt gebracht voor de oncologische zorgvrager met ondervoeding.
De FortiCare lijn is kant-en-klare drinkvoeding, één flesje bevat 204Kcal en 11g proteïnen. Er is extra 751g visvetzuren en 2.6g vezels toegevoegd. De flesjes bestaan in verschillende smaken en kunnen eventueel ook in de maaltijd verwerkt worden als vervanger van melk.
Belangrijk is dat deze in kleine slokjes doorheen de dag worden leeggedronken, anders is dit te belastend voor de maag, waardoor de patiënt een zwaar vol gevoel krijgt met nausea en misselijkheid tot gevolg.

Één groot nadeel van deze drinkvoeding is de kostprijs.
Voor 4 flesjes betaalt de patiënt € 16.00, er is geen terugbetaling van het ziekenfonds voorzien.
Indien de patiënt 2 flesjes per dag zou drinken gedurende één maand, zou ongeveer € 240.00 kosten (Nutricia, z.j.).

 

Uiteraard zijn er nog veel andere alternatieven, verschillende merken en producten en deze kunnen sterk variëren van prijs, die ook afhankelijk is van de plaats van aankoop (online of via de apotheek).